26 Ocak 2011 Çarşamba

Urbino ve Urbino'da Üniversite Eğitimi

Urbino’da 2,5 yıllık öğrencilik tecrübem var . Bundan önce İstanbul'da lisans eğitimi gördüm. Yeryüzünün en kalabalık şehirlerinden biri olan Istanbul'dan yeryüzünün en küçük şehirlerinden biri Urbino'ya gelmek fark yaşatsa da bu fark benim için güzel bir tecrübe oldu ve İtalya'da eğitimi merak edenlere, Urbino'ya gelecek olan veya gelmeyi düşünen öğrenci adaylarına rehber olması amacıyla bir yazı yazdım ayrıca şehirden bir kaç fotoğraf çektim.
Öğrenciye göre olanakları anlatmadan önce Urbino’dan bahsederek başlıyorum;

URBİNO
Şehir merkezindeki
Piazza Republica
İtalya’nın ortasında, iç kısımda yer alıyor. Tepe üzerine kurulu bir şehir. Roma’ya ve Bologna’ya  ortalama 4 saat mesafede. Şehir her ne kadar küçük olsa da gayet aktif, eski ama bakımlı binalar bulunuyor ve UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilmesiyle birlikte şehir merkezinin eski yapısı korunmakta. Gelmeden önce fotoğraflardan görüldüğünde sanki çağdaşlıktan uzak antika bir kent gibi görünebilir , doğru görüyorsunuz fakat gelip bir müddet zaman geçirdikten sonra göreceksinizki içerisi çağa ayak uydurabilmiş, sürekli hareket halinde yani günümüz yaşayan şehirlerinden bir tanesi. Dünyanın dört bir tarafından insanlar var. İtalyan kitlesi de daha çok çevre illerden gelenler oluşturuyor. Bu ortamı yaratan iki etmenden birisi okulların potansiyeli diğeri ise turistik bir kent olması (Eski bir Düklük ve dünyaca ünlü ressam Rafaello'nun memleketi ) Şehir ile ilgili neredeyse her yere yürüyerek ulaşmak mümkün. Kent bir tepe üzerine kurulu olmasından dolayı, çok yokuşlu ve virajlı yolları olduğunu belirtmem gerekir. Şehir merkezi surlar içerisinde ama sur dışında, hastane, spor kompleksleri , öğrenci yurtları, süpermarketler  vb. olarak genişlemiş şekilde modern yaşam sürmekte. Sakin, yeşil doğası ve tertemiz havası olması, en iyi özelliği. Kente sadece  otobüs ve özel araçla 45 dakikada gidilebiliyor (Pesaro Tren İstasyonundan).Şehre ulaşan bir tren yolu var ama kapatılmış, kullanılmıyor.

Öğrenci olarak gelmeden önce muhtemelen burasının küçük bir yer olmasından dolayı sıkılabileceğinizi düşüneceksiniz. Burada 3-5 yıl kalan arkadaşlara sordum  "öylemidir?" diyerek cevap olarak "ilk yıl güzel fakat herşeyi anlayıp gördükten ve arayış içerisine girdikten sonra sıkıcı" olduğunu düşünüyorlar.Ben 2,5 yıl kaldım ve ben de öyle düşünüyorum. Hatta oradaki 70 küsür yaşındaki yerlisi de benzer düşünüyor. Hem çalışıp hem üniversite okumak isteseniz Urbino'da çalışabileceğiniz alternatifler öyle büyük şehirdekiler gibi değil. Fakat büyük şehirlerdeki gibi pahalı ve yıpratıcı değil ki Urbino bundan dolayı önerilebilir.. Eğitim açısından diğer şehirlerden farkı şu; Öğrenciler şehir nüfusundan fazla mesela; bir gördüğünüz arkadaşı veya insanı şehrin bir yerinde tekrar görebiliyorsunuz, sanki aynı mahallenin çocukları gibi bir durum var. Günden güne değil dönem dönem yeni yüzler görebiliyorsunuz yani ancak yeni öğrenci veya turist gelirse. Bu duruma İstanbul üzerinde bir örnek vereyim; Beyoğlu'ndaki insanları genelde orada yaşamayanlardan oluşan bir kalabalığa sahip ve çok aktif, çeşitliliğin olduğu bir yer, Urbino'da aktif ve çeşitliliğin olduğu bir yer ama orada bulunanlar aynı zamanda hemen yakında bir yerde ikamet ediyor genelde. Başka bir şeyde; Şehrin ortasında bulunan meydan;  öyle bir meydanki bir öğrenciyi 3 sene üstüste sürekli orada görebiliyorsunuz çünkü ufacık şehrin tam merkezinde, geniş ve haliyle en uğrak alan, çevresi fakülteler ve okullarla  dolu, hâl böyle olunca bütün kim varsa çoğunlukla meydana uğruyor.  Urbino da bir arkadaşınızı arıyorsanız %50 olasıklıkta ya meydandadır ya da başka bir yerdedir. Urbino öğrencilerinin gece gündüz aktif buluşma noktası diyebiliriz.  Yani Urbino'nun küçük şehir olmasından kaynaklı bazı belirgin özellikleri var.

Şehirde genel anlamda bir trafik yok, kalabalık yok, stres ve karmaşa olmayan bir şehir ve birçok şey öğrenci ve turistlere göre şekilleniyor bu yüzden arkadaşlarınızla bir arada size ait kent atmosferi var. İstanbuldan bıkmış birisi için bunun pek çok artısı olabilir. Mesela istanbulda kapıyı açtığın anda kalabalığın ve trafiğin içerisine giriyorsan Urbino'da kapıyı açtığında dışarıda trafik olmadığı gibi insan nüfusu da ideal ölçüde olduğundan daha doğal bir atmosferle güne başlıyorsunuz. İşte şu büyük şehirlerin göçlerle yıpratıcı bir hale gelmesinden izole olmuş bir atmosfer diyebiliriz Urbino için. Bu bakımdan derslerden başka kafanızı karıştıracak bişey olmaz bu şekilde bir özelliği var. Arkadaşlar, hocalar ve diğer insanlar arasında iletişimi iyi tutabilirseniz Urbino'da sıkılmakla ilgili bişey aklınıza gelmeyecektir bu heryer için geçerli aslında, yani sadece şehrin olanaklarına kafayı takarsanız Urbino size yetmeyebilir. Erasmus için gelecek birisi için şöyle bir durum var ortalama 6 ay vakit geçirecekler o bakımdan sıkılasalarda az duracakları için az sıkılacaklar :) Sadece tatillerde Urbino'ya gidip gelmesi yorucu bu gayet net. Roma veya Milano gibi ulaşımda her türlü olanağın olduğu şehirler gibi değil. Tren yok, havaalanı yok sadece otobüs ile şehre ulaşım mümkün. Lakin şöyle bir artı getiriyor aslında tren havaalanı gibi şeyler olsa Urbino bu kadar sessiz, stressiz bir yer olmazdı herhalde. Ne zaman Roma'ya gitsem metrodaki o ortamı kalabalık atmosferi yaşadığımda "iyiki urbinodan geliyorum ya burda (Roma'da) olsaydım sürekli bu kalabalığın çilesini çekecektim" diye düşünüyordum. Urbino İtalyanın ortasında olması bakımıyla pek çok İtalyan şehrine aynı mesafede olması haftasonunu başka bir şehre gitme bakımından bir alternatif sağlıyor.


ÜNİVERSİTE VE AKADEMİ
Urbino Güzel Sanatlar .
Akademisi'nin Koridorları
Öncelikle şunu mutlaka demeliyim, Eğitim çok spesifik yani kişiye özel bir durum. Eğitim sürecinde pekçok şey Öğretmen - Öğrenci arasındaki diyaloğun ta kendisidir. Önce hocanı tanıyacaksın sonra okulu sonra şehri. O yüzden bana direk bölümle ve ders kalitesi ile ilgili birşey sorsanız (çok soruldu) ben size direk "önce hocalarını tanı ve sekreterden bölümle ilgili bilgi al" derim. Yani bu o kadar mühim bir konuki bir bakarsın okul sekreteri hocadan daha değerli olabilir. O yüzden Urbino'da eğitimle ilgili daha genel bilgi vereceğim. Daha iç bilgileri okulun sitesinden bölüm ve hocalarla ilgili profilden inceleyebilirsin.

 Kentte “Urbino Üniversitesi” , “Urbino Güzel Sanatlar Akademisi”  ve "Urbino Yüksek Sanat Enstitüsü" adında 3 tane devlet okulu bulunmakta. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora seviyelerinde öğrenim görmek  mümkün, ayrıca Türkiye ile Erasmus anlaşmaları da var. Şehir küçük ama üniversite fakülteleri  o kadar fazla ki Urbino’ya “şehir”den çok “kampüs şehir” diyebiliriz (Aşağıdaki haritada bunu görebilirsiniz). Şehir olarak küçük olmasına rağmen örneğin Floransa , Venedik’teki okullar arasında tamamen aynı statüde eğitim vermekte (bu durum Avrupa’daki diğer üniversitelerle de aynı statüde olduğunu gösterir). Avrupadaki üniversiteler ve Türkiye’deki üniversiteler ile Erasmus anlaşması olmasının yanında Yüksek Öğretim Kurumu ile denkliği olan, aktif eğitimini sürdüren okullar.
Buraya ilk geldiğimde hiçbir açığını göremedim yani bütün olanaklar sağlanmış (yurtlar, yemekhaneler, ulaşım, spor kompleksleri vb. şeyler gayet yeterli) Şehirde yaşayanların çoğu öğrenci. Çalışanların çoğu da öğrenciler için ve turistler için çalışıyor. Şehir içi ve şehirler arası Otobüsleri kullananların %80'i öğrenci. Şehirdeki sosyal hayatta genelde öğrencilere göre işliyor. Örneğin şehrin ortasındaki meydan aynı zamanda kampüsün tam ortası gibi olunca orada gördüğünüz müdavimler genelde öğrenciler oluyor. Şehirde, öğrenciler için burs, barınma, yemekhane, spor,kültür hizmetleri  ve ulaşım aboneliği için yönetim ve finansını E.R.S.U. Urbino adlı bölgesel kurum sağlıyor. ERSU'ya bir kere kayıt olduktan sonra size verilecek ERSU kartı ile tüm ERSU hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. ERSU kurumuna kayıt olabilmeniz için o bölgedeki bir okulda öğrenci olarak kayıtlı olmanız yeterli. Türkiyedeki K.Y.K. ile benzer gibi görünse de bölgesel bir kurum olmasının etkisiyle özel bir disiplinle hizmet veriyor. (K.Y.K’nın 8 kişilik odasında karbondiyoksit soluma, yemekhanenin 50 metrelik sıralarında beklemeyi ve yosun tutmuş banyolarını hatırladığımda KYK’dan daha akıllı hizmet verdiğinden şüphem olmadı, aman neyse)

Urbino Üniversitesi'nin fakültelerinin şehirdeki konumları
İTALYANCA DİL KURSLARI
Şehirde 2 tane dil kursu var, akşam eğitimi veriyorlar ve ikisi de ücretsiz.

Urbino Üniversitesi Erasmus Dil Kursu
Sadece urbino üniversitesindeki erasmus öğrencileri için şehir merkezindeki üniversite’nin bir fakültede kurs veriyorlar. Eğer urbino üniversitesine kayıtlı bir öğrenci olacaksanız bu kursu öneririm.

Yabancılar için Dil Kursu
Urbino’da yaşayan herkes için (göçmen,öğrenci vs.) kurs veriyor. Şehrin dışında yürüyerek 20 dakika sürüyor, otobüsle ulaşımda mümkün. Erasmus ve akademi  öğrencileri,  göçmen işçileriyle karma bir kurs.

BARINMA
Eğer Erasmus ile gelecekseniz muhtemelen ERSU'nun yurtlarından tahminimce tek kişilik bir oda siz gelmeden hazır olacaktır, geldiğinizde sadece anahtarı alıp odanıza geçebilirsiniz. Konferans veya geçici kalmak üzere gelecekseniz aşağıdaki "Collegio Internazionale" başlığına bakınız. Eğer Erasmus değil de kendi imkanlarınızla öğrenci olarak geliyorsanız ve uzun süre barınma konusunda öneriye ihtiyacınız var ise size önerim Ağustos ayı içerisinde ERSU'ya kayıdınızı yapın (Online başvuru ile birlikte aile ve gelir durumu belgelerinizi tercümeli ve konsolosluk onaylı olarak teslim etmeniz gerekli) ve kayıt tamamlandıktan hemen sonra ERSU’nun Collegi yurt binalarından birine mail veya telefon ile rezervasyonunuzu yapın. ERSU yurtlarını öneriyorum çünkü temel olanaklar sağlanmış vaziyette ve Burs çıkarsa (başvurmuşsanız %90 çıkacaktır) ücretsiz kalacaksınız .Eğer evde kalacaksanız barınma bursundan yararlanamazsınız sadece "yemek" ve "okul harcı" bursundan yararlanabilirsiniz. Eve çıkmadan önce Eylül ayı bitmeden yani okul başlamadan önce evinizi tutun,okul başladıktan sonra tabiîki pahalı ve istemediğiniz evler kalabilir.Yani tam olarak istediğiniz gibi bir yer için erkenden araştırmak en iyisi (Ağustos-Eylül ayı arası makûldür). Ev konusunda daha geniş bilgiyi "Kiralık Evler" başlığı altında yazdım. Şimdi Urbino’daki tüm barınma olanaklarına tek tek bakalım;

College Yurtları Kent merkezine yürüme 15 dakika, otobüsle 5 dakika sürüyor. 1 ve 2 kişilik odaları var. Özel banyo,tuvaletleri olan odalar olduğu gibi, bazı binalarda ortak kullanım banyo ve tuvaletleri var. Neredeyse her binada Çamaşırhanesi var. Haftanın hergünü 2 öğün yemek sağlayan büyük bir yemekhanesi bulunuyor. Yurt fiyatları; aylık 162 ,190 veya 220 Euro olarak aile gelir durumunuza göre belirleniyor (2011 fiyatları), burs çıkarsa (ki Türkiye'den gelen birisi için burs çıkma olasılığı %90) ücretsiz kalabilirsiniz. 5 ayrı yapıdan oluşan bir yurt (Il Colle, Il Tridente, L'Aquilone, Le Serpentine, La Vela) yapıların karışık bir mimarisi var labirent gibi. Binaları ve içindeki eşyaları biraz eskimiş fakat sürekli kontrolü ve bakımı yapılıyor, sürekli aktif ve kalabalık bir yurt.Tek kişilik oda için "Colle" veya "Tridente"yi seçmenizi öneririm.

College yurt binalarının kuşbakışı görünüşü. Yukarıdan küçük ve ıssız bir yerde gibi görülebilir lakin içerisi sürekli hareket halinde, insanların bir arada olduğu sosyal bir ortam. Kafe'si, Yemekhanesi, Tv salonları, Oyun alanları öğretim yılı içerisinde sürekli aktif, neredeyse hergün bir teras partisi yapıyor öğrenciler, kışın içerisi aynı hareketlilikte. Odanız dışında da çalışma salonları bulunuyor. Tüm binaları kapsayan ücretsiz kablosuz internet ağı var. Şehir meydanına (yani kampüs ortasına ) Rutin otobüs seferi bulunuyor. Yürüyerek 15 dakikalık mesafede. Yürüme yolunu sağdaki fotoğrafta görebilirsiniz.



Sogesta Yurdu
Kente 3,5 Km uzaklıkta, Bilim kampüsüne hizmet veren bir yurt olmakla birlikte diğer fakültelerden de öğrenci kabul eden, odaları 2 kişilik olan bir yurt. Şehire yürüyerek gitmek 1 saat sürüyor fakat otobüsle ulaşım 10 dk (Kışın kar yağdığında ulaşım aksayabiliyor) Hafta içi her gün 2 öğün yemek ve Cumartesi 1 öğün yemek veren yemekhanesi var . Çamaşırhanesi bulunuyor. Yurt fiyatları; aylık 162 ,190 veya 220 Euro olarak aile gelir durumunuza göre belirleniyor (2011 fiyatları).

Casa Studentessa (Bayan Öğrenci Evi)
Şehrin tam merkezinde yeralıyor. ERSU’nun sağladığı bayan öğrenciler için bir yurt. Odalar 2 kişilik, içerisinde ortak kullanım mutfakları , çamaşırhanesi ve banyoları bulunuyor. Diğer Ersu yurtlarına göre daha  ev konseptinde, yeni ve temiz bir yer. Ayrıca şehrin tam merkezinde olması ve yemekhaneyle aynı sokakta olması iyi yönü.Ücretleri üstte saydığım diğer yurtlar ile aynı. Bayan öğrencilere yurt olarak burayı öneririm.

College yurtlarında iki kişilik bir oda
College Internazionale (Misafir Öğrenci Evi)
ERSU'nun otel konseptinde, gayet modern bir misafirhanesi diyebilirim. Şehire yeni  gelen öğrenciler, öğretim görevlileri vb. gibi kişileri misafir etme amacıyla yeni yapılandırılmış, mail veya telefon ile rezervasyon usülü oda ayarlayabileceğiniz ve bir seferde en fazla 1 ay kalmaya müsade verilen bir yer. Yurt ve otel karışımı bir yapısı var, 1 ve 2 kişilik odaları var, tam şehir merkezinde yer alıyor. Fiyatlarına buraya tıklayarak bakabilirsiniz. Şehre ilk defa gelecekler için ve en fazla 1 ay kalmaları üzerine öneririm çünkü şehirde daha ucuzunu ve modernini göremedim. Gitmeden önce bilmeniz gerekirki önceden rezervasyon yapmadığınızda gidip yer bulmanız zor.

Kiralık Evler
Şehir, öğrenci için kiralık ev dolu, yani öğretim yılı başlamadan gelen her öğrenci rahatlıkla öğrenciye uygun ev bulabilir çünkü Urbinodaki çoğu ev öğrenciye uygun şekilde düzenlenmiş, mutfak ortak olmakla birlikte herkesin kendine ait odası olan 1 veya 2 kişilik oda alternatifleri var ve evlerin çoğu şehir merkezinde, her ne kadar sokak aralarında veya kuytu yerlerde gibi görünseler de içleri gayet bakımlı. Oda fiyatları 150 – 350 euro arası değişiyor, bu fiyatlara çoğunlukla elektrik,su, ısıtma ve hatta bazı evlerde internet bile dahil oluyor. Tek başına ev alternatifleri de var. Ama şunu kesin bilmeniz gerekiyor ki evler öğretim yılı başında kapış kapış gittiğinden dolayı bu konuda hızlı davranmanız gerekiyor, çünkü sonra ev kalmayabiliyor ve yurtlarda oda bulma şansı da azalıyor (başıma geldi) , en azından öğretim yılı başladıktan sonra ev veya yurt için ilk 2 haftanızı boş geçirmeyin. Ev tutarken şüpheniz olmasın çoğu gayet uygun ve evler çoğunlukla aynı tipte (Türkiye'deki evler gibi envai çeşit değil). Ev sahibini arayarak evi gezebilir ve tutabilirsiniz. Bazı ev sahipleri bir yıllık sözleşme yapmak istiyorlar. Emlak aracılığıyla da ev bulunabilir, bunun için web siteleri de var (internet üzerinden ev kiralamak her zaman güvenli bir seçenek değil, bence gidip görmeden ev tutmayın). Bu konuda hızlı davranmanızı öneririm. Bazı evlerde çamaşır makinesi olmadığından şehir merkezinde çamaşırhaneyi kullanabilrisiniz (4 euro) ama ben college yurtlarındaki çamaşırhaneyi öneririm çünkü sadece 1 euro. Kurutma makinesi de 1 euro.
Şehir merkezinde bir sokak

Oteller
Otelleri genelde turistler kullandığından dolayı ve öğrenciler için ERSU kurumu bir çok olanak sağladığından dolayı bir öğrenci için barınmadaki en son alternatif oteldir. En ucuz otel günlük 28 euro ile tam şehir merkezindeki San Giovanni Albergo, onun yakınlarındaki Hotel Rafaello ve Hotel Italia ve Palazzo Ducale’de yer alan başka bir otel daha bulunuyor. Urbino bazen turist ve gezi akınlarına uğradığından dolayı yer bulmada problem yaşayabilirsiniz ama tam şehir merkezinde bulmak güç olsa da, sur dışındaki bölgelerde de muhakkak boş yer bulursunuz.  Oteller Urbinoda barınmak için en pahalı alternatif olsa dahi palazzo ducaledeki bir otelin, öğrencilere uygun fiyat belirlediğini görmüştüm. Yeni gelecek bir öğrenci için otel kullanmak yerine College Internazionale adlı ERSU misafirhanesinde kalınması daha uygun.
.
SAĞLIK HİZMETLERİ
Şehrin büyük bir hastanesi bulunuyor ve şehre yürüme mesafesinde ama hasta olan biri için diyebilirimki rutin otobüs seferi de mevcut, yani otobüsle bir kaç dakikada hastaneye varıyorsunuz. 3 numaralı otobüs Piazza Republica’dan direk olarak veya Borgo Mercatale’den kalkarak hastanenin tam önünde bırakıyor. Aynı zamanda Urbino’da yer yer sağlık hizmetleri veren noktalar var. Örneğin College yurdundaki Tridente binasının üst katında 2 gün için sağlık odasında, doktor hizmette oluyor. Ne şekilde gidilip işlem yaptırılacağı konusunda net bir bilgim yok ama Floransa’da yaşayan birinden edindiğim bilgiye göre Codice Fiscale ile gitmek yeterli oluyor ve muayene ücreti bazen ücretsiz bazen 14 ile 25 Euro arası ücret alınabiliyormuş. Net bilgim olursa bu yazıyı güncellemeyi düşünüyorum.

YEMEK HİZMETİ
Şehirde ERSU’nun sağladığı 3 tane yemekhane var. Yemek çeşitleri ve hazırlama usulleri tamamen aynı.Yemekhaneler şöyle;

CIBUS
Şehir Merkezindeki CIBUS
Tam şehir merkezinde 2 katlı bir yemekhane. Bir tepsi yemek ücreti 2 ila 4 euro arası (2011 fiyatları) olarak yiyeceklerinize göre değişiyor, isterseniz baştan yemeği kaba koydurup evinize veya yurdunuza götürebiliyorsunuz. Hafta içi her gün, öğlen 12:30- 14:30 arası yemek veriyorlar. ERSU yemekhanelerinin hepsinde ERSU kartı kullanarak yemek alabiliyorsunuz. Kartınız yoksa nakit para'da kabul ediliyor.

College Tridente Yemekhanesi
CIBUS ile aynı olmasından tek farkı, College yurtlarındaki Tridente binasında yer alması ve haftanın her günü öğlen akşam yemek veriyor olması. Öğlen 12:00-14:00 Akşamleyin 19:00-21:00 arası yemek veriliyor. Akşam yemek yemek için Piazza Republica’dan College otobüsüne binin 2-3 dakikada yemekhanenin önündesiniz. Dönüşte aynı şekilde.
Şehir merkezindeki bir cafeden
dışarısı

Sogesta Yurdu Yemekhanesi

Yine CIBUS ile aynı fakat önceden siparişle yemek yiyebiliyorsunuz, Hafta içi öğlen ve akşam yemek oluyor Cumartesi sadece öğleyin yemek veriliyor.

Şehirdeki restaurantlar ve diğer yerler
Şehirdeki restaurantlar İtalya geneliyle aynı fiyatlarda yemek veriyorlar. Ama pizzaların fiyatı İtalya geneline göre daha düşük yani 1,5 euro’dan başlıyor. Fasfood ürünler çoğunlukta ama Mc’donalds ve Burger King’ler Urbino’da yok (zaten gerek yok). Kebab’da sık yeniyor ama Kebab restaurantları Fas’lıların kontrolünde olmasından dolayı ,hindi etiyle değişik bi sandiviç usulü yapıyorlar. Önerim ERSU yemekhanelerinden birine gitmeniz,çünkü diğer yerlerden daha uygun.

ULAŞIM

Urbino’ya Ulaşım
Öncelikle şunu belirtmem gerekir; Urbino’da Tren istasyonu ve Havaalanı yok ve bunlara mesafesi 2 ila 5 saat arası uzaklıkla. Bu sebeple bir kaç araç değiştirerek ve arada bir merdiven çıkarak Urbino'ya ulaşabilirsiniz. Yani fazla eşya getirmeye kalkmak yorucu oluyor. Türkiye'den gelecekseniz tekerlekli sırt çantası gibi (her türlü taşınabilen tipte) orta boy bavulla birlikte 20 kiloyu aşmayacak eşya öneririm.

 Türkiye’den uçakla gelip inebileceğiniz en uygun fiyatlı yerler Roma ,  Bologna veya Milano  havaalanlarıdır. Ancona veya Rimini gibi havalanlarına direk uçuş yok ve pahalı. Fiyata göre önereceğim uçakla ineceğiniz gidiş güzergahları şöyle;

1. Çözüm: Roma Havaalanı ↔ Urbino
Bu güzergahını önerim çünkü uçak fiyatları ve saatleri bakımından uygun. Ayrıca Roma'dan Urbino'ya direk otobüs olduğu için direk Urbino'ya gitmiş oluyorsunuz. Tahmini 4,5 Saatte Urbino'ya varırsınız. Güzergah şu şekilde;
ROMA FIUMICINO HAVAALANI
Havaalanı Tren İstasyonu
30 Dakika (Tren)
Roma Tiburtina Tren İstasyonu
Tiburtina Otobüs Garı
4 Saat (Otobüs)
 URBINO

2. Çözüm: Bologna veya Milano Havaalanı ↔ Urbino
 Uçak fiyatları ve saatlerinin tersliği dışında mesafe olarak Bologna, Urbino'ya daha yakındır. Yani tahmini 2,5 saatlik bir yol sözkonusu.

BOLOGNA HAVAALANI

Havaalanı Otobüs Durağı

15 Dakika (Otobüs)

Bologna Centrale Tren İstasyonu

1,5 Saat (Tren)

Pesaro Tren İstasyonu

50 Dakika (Otobüs)

URBINO

Urbino'ya gelmeden önce Tren ve Otobüs saatlerini planlamanızı öneririm.

Urbino Şehir İçi Ulaşım
Şehrin ulaşım merkezi Borgo Mercatale
Urbino’da şehirler arası ve şehir içi ulaşım, bölgesel ulaşım şirketi olan ve adını Adriyatik Denizi’nden alan “Adriabus” sağlıyor. Şehir içi ulaşımın tamamını da Adriabus sağlıyor. Adriabus otobüs ücretleri şehir içi için her yere saatlik 1,20 Euro ve şehir dışı 1,80 Euro ücretle sağlanıyor (2011 Fiyatları).  Ayrıca bölge dışı olarak Roma’ya 30 euro rutin seferleri bulunuyor hatta otobüsle nasıl olur bilmiyorum ama direk Venedik’e otobüs var. Adriabus aboneliği için ERSU’ya kayıtlı öğrenci olmanız yeterli, Abonelik ücreti şehir içi, öğrenci için haftalık 8 euro, aylık 16 euro (2011 Fiyatları).

ALIŞVERİŞ
Şehirde 4 adet süpermarket var  ve bir de şehre otobüsle 10 dakika kadar bi mesafede CONAD isimli büyük bir market var,Urbino'ya yakın olan Fermignano kentindede fiyatı daha düşük bir market var. Genelde market fiyatları türkiyeye göre 1 euro kadar pahalı olsa da İtalya geneline göre ucuz. Urbino kuzey italyaya göre fiyatlar daha iyi, pek çok şehirden daha uygun, Cumartesi günler rutin olarak Pazar kuruluyor.Bazı günler şehir merkezinde Pazar kuruluyor. İtalya’daki bir öğrenci için en uygun fiyatlar Urbino’da mevcut. Giyim’de aynı şekilde... Ama alışveriş yapacaklar genelde urbinoya  45 dakika yakınlıktaki Pesaro’ya gitmeyi tercih ediyorlar, haklılar ve bende öneririm, çünkü hem sık otobüs var hem de aradığınız çoğu şeyi (özellikle teknoloji ve giyim adına) Pesaro’da bulabiliyorsunuz.

İKLİM
Kış  aylarında genel olarak Türkiye’den 10 derece daha soğuk oluyor, bazen günlerce kar yağabiliyor. Yazları sıcak ama türkiye ve italya geneline göre serin olabiliyor. Yağmur sık olan bir yer. Marche bölgesinin ilkimi Türkiye’de daha çok Doğu Karadeniz bölgesiyle benzerlik gösteriyor ve Avrupa ve İtalya geneline göre normal bir iklimi var.

Faik Gürsu AYDIN

17 yorum:

  1. Yakın gelecekte Urbino'ya gitmek gibi bir düşüncem olmasa da merakla okudum ve şehir hakkında olumlu bir izlenim edindim.

    YanıtlaSil
  2. ;) öyleyse teşekkürlerler görüş için ben de gezdim bloğunu

    YanıtlaSil
  3. Merhaba , ben Galatasaray Universitesi' nde felsefe ogrencisiyim ve gelecek sene erasmus yapmayi dusunuyorum ; urbino aklimdaydi ve yazdiklarin iyi birer referans oldu , gercekten cok kapsamli bilgiler vermissin !
    Acaba bu konuda bana daha fazla bilgiler verebilir misin ; eger bilgin varsa fen edebiyat fakultesi ve sana urbino nun kattiklari hakkinda ?

    Cok tesekkur ederim !

    YanıtlaSil
  4. Sinan Yasar e - mail : gscandide@ gmail.com

    YanıtlaSil
  5. Selam Sinan,
    Urbino'nun bana kattığından çok bana sunduğu telaşsız,stressiz ortamından dolayı memnunum çünkü üniversiteler aynı statüde yani artık biri diğerinden iyi diyemiyorum öğrencide bitiyor iş. Mesela istanbul'da birbirinden değerli profosörler çok çalışıp bişeyler katmaya çalışsalarda şehir seni o kadar çok oyalıyorki, dersin ne olduğunu anlayamadan diğer aşamaya geçebiliyorsun ama Urbino'da oyalanman için pek sebep yok yani şehirde seni rahatsız edecek ne kalabalık, ne trafik ne de yüzlerce mekan var. Ayrıca Öğretim Elemanları'nın çoğu Urbino dışından ve bazıları yurtdışından Urbino'ya geliyor ders vermek için işte bu bakımdan sadece Urbino'yu değil daha geniş bir çevreyi tanıyorsun (Bunlar hocaların sunduklarına yansıyor). Mesela İngiltere,Fransa, Amerika'daki iş ortamlarını da sunabiliyor hocalar. Senin bölüm Üniversite'de benim bölüm Akademi'de olduğundan dolayı ancak arkadaşlar dolayısıyla bilgi edinebilirim. Felsefe okuyan bir arkadaş var ona sorar bilgi alırım. Erasmus ile genelde İspanya, Amerika, Polonya gibi yerlerden öğrenciler geliyor lakin çok karışık bir erasmus kitlesi var genelde Türk sayısı 6 yı geçtiğini görmedim Türkler çok az. Boş zamanlarında şehir dışına gezmeye gidebilirsin. Buraya ulaşım uzun sürüyor onu da bilmelisin. Eğer özel bişey soracaksan bloğun sağ üst köşesinde mail yazmıştım, o maile atabilirsin soruları. ;)

    YanıtlaSil
  6. urbino üniversitesine gitmeyi düşünüyorum erasmus programı ile.Jeofizik mühendisliği bölümü var görünüyor ama eğitim dili hakkında bilgi bulamadım italyanca mı ingilizce mi? ingilizcem intermediate seviyesinde yeterli olur mu ve son olarak italyaya gitmeden hızlandırılmış italyanca kursuna gitmeme gerek varmı ?

    YanıtlaSil
  7. Kursa gitmen şart değil burda. Buraya gelen erasmuslu öğrencilerin çoğu sıfır italyanca ile gelip buradaki kurslar veya arkadaşlar aracılığıyla isteyen öğreniyor. Sonuçta italya'da italyanca gerekli olacak.

    Akademideydim ben orda ama orda Üniversite'de erasmus yapan arkadaşa sordum dil konusunu; ingilizce ile yürütebileceğini fakat italyancayı öğrenmenin faydası olacağını söyledi şayet karşıdaki hocalar her zaman ingilizce yardımcı olmayabiliyorlar hocadan hocaya değişebiliyor yani.

    Ayrıca Sezdiğim kadarıyla italyanların İngilizce'ye hevesi var, ingilizce konuşmak ve öğrenmek istiyorlar, bu bakımdan ingilizce konuşmaya çalışmaları avantajına olabilir.

    YanıtlaSil
  8. çok teşekkür ederim sorumu yanıtladığınız için. takıldığım yer olursa tekrardan tecrübelerinizden yararlanmak isterim :)

    YanıtlaSil
  9. bişey değil,
    merak ettiklerini yaz bildiğim kadarı ile yanıtlarım

    YanıtlaSil
  10. Merhaba , akademideki dersler İtayancamıydı ve hocalar italyanca konuşmamı ingilizce konuşmamı taraftarıydı ? teşekkkürler yazınız çok güzel..

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    italyancaydı, hocalarda italyanca ders anlatıyorlardı tabi italyancada anlamadığın yeri ingilizce de sorabiliyorsun hocalarda ingilizce konuşabildiği ölçüde yardımcı oluyorlar fakat genel olarak italyanca bir eğitim var akademide.
    Görüş için teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Bloğunuz da Urbino ile ilgili yazmış olduğunuz her bilgi çok iyi ve açıklayıcı oldu. teşekkür etmek istedim kafamdaki bir çok soruya yanıt buldum.Ben Accademia di Belle Arti di Urbino ya gideceğim. sorum var bu yıl yurtlar ile ilgili üniversiteden mail geldi. mailde yurtların Eylül gibi belli olacağı ve yer kalmayacağı için kendimize ev bakmamız gerektiği yönündeydi. (bizim okula gidiş zamanımız Ekim 10 gibi olacak)Ben internetten ev baktım fakat evler çok odalı ve çok öğrenci kalması planlanarak düzenlenmiş. ben tek başıma kalmak istiyorum ama bulamadım(doktora tez araştırması için gidiyorum diğer lisan öğrencileri ile aramda yaş farkı vb nedenlerden dolayı). çünkü m2 büyük otomatik olarak ücretleri yüksek oluyor.sizde yazınızda internetten ev tutmayın yazmışsınız. ve erken ev tutmamız gerektiğini yoksa ev bulamazsınız yazmışsınız. sadece bu iş için oraya gidip geri dönmek pek akıllıca değil tavsiyenizi merak ettim. teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, İlgine sevindim, ben de teşekkür ederim.
      Doktora erasmusu için istanbuldan Urbino'ya gelen de oldu ve aynı dediğin gibi tek başına eve kiraya çıktı sonra vazgeçip tek oda usulü kiralık eve çıktılar öğrencilerin yanına ve erasmusu öyle tamamladılar (yurtta kalmadılar). Lakin şöyle birşey öneririm, yine oda usulü kiraya çıkarsın, kirada kalırken yurt veya ev araştırırsın belki yer değiştiren veya çıkan olursa yerine geçersin.

      Eğer hiç ev bulamazsan ve netten hemen bir yer ayarlaman gerekiyorsa onun için "Collegio Internazionale" var, bu otel gibi biryer ama otelden daha ucuz, dışardan konferans veya geçici kalacak öğrenciler (lisans veya doktora vs.) için düşünülmüş. http://www.ersurb.it/servizi/alloggi/foresteria-universitaria/collegio-internazionale.html
      İnternetten rezervasyon yapabilirsin orası güvenilir ve süper bir yer bence (ben gittiğim senelerde yeni açılmıştı).

      1 aydan daha uzun kalabileceğin yerler konusunda oradaki gideceğin okulun sekreterine de danışabilirsin belki bir çözüm biliyordur o da olmazsa otel de deneyebilirsin,bu çözümlerin hiç biri işe yaramazsa ve illa gitmeden kiralık ev ayarlamak istiyorsan riskte alabilirsin yani internetten ev kiralayarak belki sorun çıkmayabilir.
      Yurtlar konusunda evde kalmaya en çok benzeyen yerleri de anlatmak gerekirse "Colle" isimli bir yurt var ama stüdyo daire gibi kendi banyosu falan var, dairenin kapısı dışarıya bakıyor aynı müstakil ev gibi ama fiyatları yurt fiyatına yakın. mutfağı yok sadece ama zaten yemekhane hemen yakınında.

      2. olarak "Tridente" yurt binası mantıklı, banyoları ve mutfağı ortak. genel olarak ERSU yurtları gayet yeterli. Yani ilk öğrencilerle kirada kal hem insanlarla tanışmış olursun, sonra iyi bir yurt veya ev araştırır ona geçersin.
      Barınma konusunda erkenden yer tutulmadığında işte böyle uğraşılıyor barınma yeri ararken ama kimse kapıda kalmaz bence Urbino turistik bir yer ve öğrenci kenti gibi yani barınma gibi şeylerden para kazanıyorlar zaten, yer epey var.
      Tavsiyelerim bu şekilde, detay sorabilirsen detayları da yanıtlayabilirim. Kolay gelsin.

      Gitmeden ev kiralamak riskli diye dedim, belki de hiç sorun yaşamazsın, ben sadece garanti veremediğim bir durum. En garantisi gidip yüzyüze konuşup yer tutman.

      Gitmeden garanti olarak yer tutmak istiyorsan sürekli olarak 1 ay kalma limiti olan

      Sil
  13. teşekkür ederim. geç görürsünüz diye düşünmüştüm ama hemen cevap vermeniz çok güzel. internetten baya ev baktım. ve mail yazdım. ama kimse olumlu yada olumsuz cevap yazmadı. yurtda mail attım onlar üniversitenizle konuşun dedi. üniversitemin ne dediği belli zaten. şimdiye kadar bir çok Erasmus öğrenci yazısı okudum güzel olan sizi hava limanında karşılamalrı ve kalacak yerin bile bir çok ülkede hazır olması gerekli bir çok şeyde çözülmüş oluyor. Airbnb den bir oda kiraladım şimdilik bir kaç gün içinde keşfettikten sonra umarım işler yoluna girer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim.
      üniversite ile ilgili bağlantıya bakar yurtlar, doğru. yani okulun sekreteri veya yurtdışı öğrenci danışmanı gibi bir birim/kişi olmalı okulda (kesin vardır) bu kişiler size yurt için gerekli birşey varsa (öğrenci belgesi vs.) sağlar tahminimce, onlara mail atarak öğrenebilirsiniz ama barınma konusu geçtiğimiz aylarda köşe kapmaca gibi hızlıca tamamlandığı için yani tarih geç olduğu ve yurtlarda yer kalma olasılığı azalacağından dolayı airbnb'de ile bir yer bakmak da iyi bir tercih diye düşünüyorum (ben orda okurken airbnb yeni yaygınlaşan bir siteydi haliyle bilgim olmayan bir konu)
      Oraya gidip herşeyi ayarlaman daha net bir sonuç çıkaracaktır bence de. İlk nerde kaldığına çok takılma, ben sonradan çok yer değiştirdim, imkan oluyor.
      Selamlar

      Sil
  14. teşekkür ederim.http://www.ersurb.it/servizi/alloggi/foresteria-universitaria/collegio-internazionale.html buraya mail attım maalesef dolu olduğu ile ilgili mail aldım. bankalar orada hesap açmanıza izin verdimi. yada siz nasıl çözüm buldunu?ülkeye göre durum değiştiği için kimse net cevaplar veremiyor. Türk öğrenciler ile nerde karşılaşma ihtimalimiz var. bazı şehirlere gitmeden önce watsap gurupları kuruluyormuş. bazı işleri çözmek için iyi bir yol gibi ...

    YanıtlaSil
  15. Evet orası bazen dolu oluyor ama genellikle boş yer çıkar biraz bekleyince. Olmazsa otelde kalıp sonra yer ayarlanır. Şu sıralar konaklama sıkışıtır zamanla açılır. İlk başta idare edin derim.
    Türkiyedeki bankamatik kartımı kullandım hep. Orda hesap açmadım. Üzerinde visa veya mastercard yazan kartlar geçiyor. Ülke farkından sadece komisyon alabiliyor bankamatik (para çekme başına komisyon %0,4 gibi bişeymiydi tam hatırlayamadım yani çektiğin 10 euronun 0,4 centini mi alıyordu 1 eurosunu mu tam hatırlayamadım, gitmeden bankana sorabilirsin yurtdışı bankamatik komisyonu ne kadar diye) fakat yapıkredi bankasının komisyon almadığını duymuştum. Türkiyedeki üzerinde mastercard veya visa yazan tüm banka kartlarını italyada neredeyse her bankamatikte kullanabilirsin diye biliyorum (ki kullandım). Türkiyede yatan para anında hesabında görülür ve euro olarak çekebilirsin, bankada tl olan paranı italyadaki bankamatik euro olarak veriyor. Sanki türkiyedeymişsin gibi bankamatiği kullanıyorsun.

    Türk öğrencileri okul sekreterine sorabilirsin kayıt olurken onlara denk gelmiştir veya oradaki italyan arkadaşlarına sor onlar bir yerderden görmüştür duymuştur. Hatta sen sormadan onlar bile diyebiliyor türk görünce "aa bi türk daha vardı" diye :) ordan bulabilirain türk arkadaş. Ben bi ara kendim tesadüfen denk gelmiştim türke. Çok türk yok urbinoda. Tüm şehirde 10 kişiyi geçtiğini görmedim ama bütün türkleri de görmüştürüm tahminimce :). Netten de araştırabilirsin örneğin instagramda urbino konumunda türk isimleri olabilir yer bildirmiş olabilir.

    Selamlar


    YanıtlaSil

Yorumlarınızı bekliyorum. Buraya yazabilirsiniz...